Formatering og 'delete' er ikke nok

Når man formaterer en harddisk, slettes data ikke fysisk fra disken. Det samme gælder, når man sletter en fil på almindelig vis. Ved almindelig sletning, markerer operativsystemet blot pladsen, hvor filen lå som 'ledig', men den overskriver ikke filens data. Det betyder, at man efterfølgende kan frembringe disse data som ellers burde være slettede. Det er derfor vigtigt, at alle databærende medier som f.eks. harddiske, backup-medier, osv. slettes professionelt, før de bortskaffes.

Vi har stor ekspertise indenfor datasletning. Vi tilbyder både elektronisk sletning og fysisk destruktion af datamedier. Vores algoritmer for elektronisk sletning overholder internationale standarder for datasletning, så du kan være sikker på, at dine data ikke kan gendannes. Se mere om standarderne nedenfor.

Har du brug for at destruere data, så du er sikker på, at de ikke kan gendannes? Dette kan eksempelvis være nyttigt, hvis gamle harddiske udskiftes med nye; eller ved afskafning af gammelt edb-udstyr som backup-bånd eller lignende. Vi destruerer også fejlbehæftede harddiske.

Sletning af data kan enten foregå ved hjælp af elektronisk makulering af dine data eller ved fysisk destruktion af medier. Proceduren for sletning afhænger af opgaven.

Bestil sletning

Hvorfor fortage datasletning?

For at sikre dig at dine forretningshemmeligheder eller andre følsomme data ikke falder i de forkerte hænder, er det vigtigt, at data på gamle datamedier som harddiske, backup-bånd, og lignende bliver slettet. Dette kan foregå ved hjælp af software-sletning eller fysisk destruktion af lagringsmedierne.

Formatering eller almindelig sletning er ikke nok

Mange tror desværre, at det er nok at formatere harddiske eller lagermedier for at slette data effektivt. Dette er desværre ikke sandt. I praksis er det forholdsvist nemt og billigt at genskabe data der er "slettet" ved formatering eller almindelig sletning fra de fleste operativsystemers slettefunktionalitet. Se eventuelt mere under datagendannelse.

Datatilsynet kræver, at data slettes, før IT-udstyr afhændes. Det bliver af Datatilsynet specifikt påpeget, at formatering ikke kan betragtes som en effektiv sletning.

Faktisk er det ikke en hel triviel sag at sikre sig, at data er helt slettet. Et eksempel på dette er rumfærgen Columbia. Columbia eksploderede 1. februar 2003 og blev spredt ud over et stort område i Texas. Da man fandt harddisken, kunne man alligevel genskabe 99 procent af indholdet fra harddisken. Se billeder af harddisken nedenfor.
Kilde: Scientific American.

Reddet harddisk fra rumfærgen Columbia Reddet harddisk fra rumfærgen Columbia

Kryptering ikke nok i sig selv

Det er altid en god ide at kryptere dine data, men selv hvis dine data er forsvarligt krypteret, er det ikke garanti for, at eftertiden ikke vil kunne læse dine data. Derfor bør også krypterede data destrueres.

Bestil sletning